Print deze werkafspraak

Groeistoornissen

Werkschema

SDS/Target Height/Target Range

Direct verwijzen naar kinderarts

Oorzaken afwijkende groei

Anamnese

Lichamelijk onderzoek

- puberteitskenmerken                  

- disproportie en asymmetrie

- De huisarts kan ook kijken naar dysmorfe kenmerken zoals: lymfoedeem, clinodactyli, ptosis webbed neck, bijzondere huidafwijkingen zoals café au lait vlekken, vergrote clitoris, brede tepelafstand, vorm van thorax, schedelomtrek, cubiti valgi, vorm van de handen

Controle lengte door schoolarts

De schoolarts ziet de kinderen in groep 2 van het basisonderwijs en op het VMBO in klas 1.

De schoolverpleegkundige ziet kinderen in groep 7 en klas 2 van HAVO / VWO.

Bij een afwijkende lengtegroei worden anamnese en lichamelijk onderzoek op dezelfde wijze uitgevoerd als door de huisarts (zie onder “taak huisarts”). Voor verwijzing voor onderzoek door de kinderarts hanteert de jeugdarts dezelfde criteria als de huisarts.

Bij verwijzing door de schoolarts wordt een kopie van de groeicurve meegegeven, alsmede aanvullende info betreffende anamnese en lichamelijk onderzoek.

Taak huisarts

De huisarts heeft een rol als cb-arts of jeugdarts naar de huisarts verwijst. Daarnaast kunnen kind en ouders op eigen initiatief bij de huisarts verschijnen.

- De huisarts evalueert de lengte volgens de handelswijze in dit protocol.

  De huisarts meet  daartoe de lengte en verricht lichamelijk onderzoek naar puberteitskenmerken en dysmorfe kenmerken.

  De huisarts verzamelt -voor zover nog niet bekend- aanvullende gegevens (zie “anamnese”).

  De huisarts kan de groeicurve opvragen bij de GGD of consultatiebureau.

 

De huisarts beoordeelt aan de hand van het stroomdiagram of er sprake is van afwijkende groei.  Er zijn dan 3 mogelijkheden:

1. De huisarts verwijst naar de kinderarts als wordt voldaan aan de genoemde directe verwijscriteria. De huisarts geeft (een kopie van) het groeidiagram mee en vermeldt de items uit de

    'anamnese'.

2. De huisarts inventariseert in 3 metingen of er wel of niet sprake is van een afwijkende groei en verwijst daarna zonodig of stelt gerust.

3. Bij twijfel kan de huisarts de kinderarts consulteren. De huisarts stuurt per fax het volledig ingevulde groeidiagram met de vraag aan de kinderarts

 

De huisarts kan ook voor eenmalig consult verwijzen naar de kinderarts (bv als er geen afwijkingen lijken te zijn ter geruststelling van kind en ouders of als prognose van eindlengte is gewenst).

 

Voor een goede beoordeling van een Röntgenfoto om de skeletrijping te meten is een verwijzing naar de kinderarts nodig. De Röntgenfoto en exacte lengtemeting dienen tegelijk te worden gemaakt/ gemeten. De beoordeling van de foto’s (handwortel en eventueel knie) geschiedt door röntgenoloog en kinderarts gezamenlijk.

Volledige werkafspraak

Bekijk hier de volledige werkafspraak Groeistoornissen